Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Τα 7 Θαύματα του Κόσμου

7 Θαύματα του Κόσμου 
 

Ο πρώτος γνωστός κατάλογος µε 7 Θαύματα εμφανίζεται στο ακόλουθο κείμενο, που αποδίδεται στον Αντίπατρο από τη Σιδώνα: 
 
«Ατένισα τα τείχη της απόρθητης Βαβυλώνας, που πάνω τους άρματα τρέχουν, και τον ∆ία στις όχθες του Αλφειού. Είδα τους Κρεµαστούς κήπους και τον Κολοσσό του Ήλιου, τον ανθρώπινο άθλο των αγέρωχων πυραµίδων και τον γιγάντιο τάφο του Μαυσώλου. Αλλά όταν είδα τον ιερό οίκο της Αρτέµιδος που υψώνεται στα σύννεφα, τα άλλα επισκιάστηκαν, γιατί ούτε ο ήλιος δεν έχει δει όµοιό του έξω από τον Όλυµπο». 
 
Αυτή είναι στην ουσία η λίστα µε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας που έχει κυριαρχήσει µε µόνη διαφορά την προσθήκη του Φάρου της Αλεξάνδρειας αντί των τειχών της Βαβυλώνας. 
Ο Αντίπατρος, λοιπόν, φαίνεται πως γοητεύτηκε περισσότερο από τον ναό της Αρτέμιδος! 
 
1. Η Πυραμίδα του Χέοπα
2. Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας 
3. Ο Ναός της θεάς Αρτέμιδος στη Έφεσο 
4. Το Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία 
5. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού 
6. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας 
7. Ο Κολοσσός της Ρόδου 
 
 
Η Πυραμίδα του Χέοπα 
 
 
Η Πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα (ή της Γκίζας) της Αιγύπτου, είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη από τις 3 πυραμίδες της Γκίζας. Είναι επίσης το αρχαιότερο από τα Εφτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Χτίστηκε κατά τη κυριαρχία του Φαραώ Χέοπα, μεταξύ 2.584 και 2.561 π.Χ. Ο μεγάλος τάφος προοριζόταν για να χρησιμεύσει ως το σπίτι του ισχυρού Φαραώ και για όλα όσα θα αποκτούσε κατά τη διάρκεια της ζωής του και ήθελε να τα έχει μετά το θάνατό του. Αυτό που είναι το πιο εκπληκτικό είναι ότι η Μεγάλη Πυραμίδα είναι το μοναδικό θαύμα του αρχαίου κόσμου που συνεχίζει να υπάρχει και να στέκεται ψηλά μέχρι σήμερα. 
 
Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας
 
 
Υπήρχε γενικά η πεποίθηση ότι οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας βρίσκονται κοντά στο βασιλικό παλάτι, 80 περίπου χιλιόμετρα νότια της σύγχρονης Βαγδάτης του Ιράκ. Υπήρχαν πολλές εικασίες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία και την κατασκευή αυτού του θαύματος. Η πιο διαδεδομένη είναι αυτή που θέλει τη δημιουργία τους από τον Βαβυλωνιακό Βασιλιά Ναβουχωδονόσορα τον II, μεταξύ 605 και 562 π.Χ. Τους δημιούργησε για χάρη της γυναίκας του βασίλισσας Αμύτη για τον λόγο του ότι έχασε τις κοιλάδες και τους καταπράσινους λόφους της πατρίδας της. Κάποιοι πίστευαν ότι αυτοί οι κήποι κρέμονταν, ενώ άλλοι επέμεναν ότι οι κήποι ήταν ψηλά στον αέρα. Η ψευδαίσθηση αυτή δημιουργούνταν διότι τα φυτά καλλιεργούνταν πάνω από το επίπεδο του εδάφους και οι ρίζες των δέντρων σε μια από τις ταράτσες. 
 
Ο Ναός της Θεάς Αρτέμιδος στη Έφεσο 
 
 

Ο Ναός της θεάς Αρτέμιδος θεωρούνταν ως ο πιο μεγαλοπρεπής ναός της Μεσογείου μετά την ολοκλήρωσή του. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο τεράστιο μέγεθος των 110×55 μέτρων του, καθώς και στα περίπλοκα έργα τέχνης που το κοσμούσαν. Κατασκευάστηκε από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο, περίπου το 550 π.Χ. για να τιμήσει την Άρτεμη, μία από τις τρεις θεές του Ολύμπου. Δυστυχώς, ένας νάρκισσος, με το όνομα Ηρόστρατος, έχοντας ως στόχο να μείνει το όνομά του στην ιστορία τον έκαψε ολοσχερώς. 
 
Το Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία 
 
 
Το τεράστιο άγαλμα του θεού της αστραπής και του ουρανού, Δία, ήταν φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο και χρυσό. Βρισκόταν σε έναν ναό στην Αρχαία Ολυμπία, γνωστή τοποθεσία για την προέλευση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το έφτιαξε ο Έλληνας γλύπτης Φειδίας γύρω στο 435 π.Χ. και το ύψους 12 μέτρων δείχνει τον βασιλιά των Ελλήνων θεών, με το στήθος του γυμνό καθισμένο στον ξύλινο θρόνο του. Πολύτιμοι λίθοι χρησιμοποιήθηκαν ως περίτεχνες διακοσμήσεις, αλλά όλα, συμπεριλαμβανομένου του Αγάλματος και του ίδιου του ναού, μετατράπηκαν σε στάχτη όταν ξέσπασε φωτιά το έτος 462. 
 
Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού 
 

Όπως υπονοείται από το όνομα του, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού ήταν ένας τάφος που κατασκευάστηκε για τον κυβερνήτη της Μικράς Ασίας, Μαυσώλη της Καρίας, απέναντι από την Κω στην σημερινή Τουρκία. Αφού πέθανε το 353 π.Χ., η Αρτεμισία, η αγαπημένη του σύζυγος, διέταξε προς τιμήν του την κατασκευή του μνημείου. Σύμφωνα με τον μύθο, η χήρα του Μαυσώλη που ήταν γεμάτη θλίψη αποφάσισε να πιει ένα φίλτρο φτιαγμένο από τη στάχτη του άντρα της και μετατράπηκε η ίδια σε τάφο. Ήταν γνωστή για την αφοσίωση που είχε στον άντρα της και μετά το θάνατό της, θάφτηκε επίσης στο ίδιο μαυσωλείο. 
 
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας 
 

Με ύψος πάνω από 100 μέτρα, ο Φάρος της Αλεξάνδρειας στο Κάιρο της Αιγύπτου, χρησίμευσε ως η επιτομή κάθε φάρου έκτοτε. Δημιουργήθηκε από τον Σώστρατο της Κνίδου, πιθανώς για τον Πτολεμαίο το Ι, και ολοκληρώθηκε περίπου το 280 π.Χ. Κατάφερε να αντέξει αρκετούς σεισμούς, αλλά όχι σε αυτόν του 1375 μ.Χ. ο οποίος τον κατέστρεψε. Μετά από χρόνια, Γάλλοι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανακαλύψουν ξανά τα ερείπια του στον πυθμένα του λιμανιού της Αλεξάνδρειας το 1994. Ο υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε το σχέδιο κατασκευής ενός υποβρύχιου μουσείου που θα φιλοξενει τα βυθισμένα ερείπια. 
 
Ο Κολοσσός της Ρόδου 
 
 
Το τελευταίο από τα Εφτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου είναι το άγαλμα του θεού Ήλιου. Το γιγάντιο αυτό άγαλμα είχε ύψος 33 μέτρων και βρισκόταν στην αρχαία πόλη της Ρόδου. Ο Κολοσσός της Ρόδου κατασκευάστηκε για να τιμήσει τη νικηφόρα νίκη των Ροδίων στην πολιορκία τους από τους μακεδόνες το 305 π.Χ. Δυστυχώς, έμεινε όρθιος μόνο για περίπου 50 χρόνια καθώς ανατράπηκε από σεισμό που έπληξε της πόλη της Ρόδο το 226 ή το 225 π.Χ. 
 
 
Πηγές
 
History – Sevens Wonders of the Ancient World – List & Timeline
Britannica – Seven Wonders of the World | List & Pictures