Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

7 Σοφοί της Αρχαιότητας - Κλεόβουλος ο Λίνδιος

7 Σοφοί της Αρχαιότητας

Κλεόβουλος ο Λίνδιος

”Επτά Σοφοί της Αρχαιότητας”, ο χαρακτηρισμός δόθηκε σε προσωπικότηες της εποχής οι οποίοι είχαν χαρισματική σοφία. Όλοι τους έζησαν μεταξύ 7ου και 6ου αιώνα π.Χ. κι έζησαν στον τότε γνωστό ελλαδικό χώρο. Αυτοί οι άνθρωποι βοήθησαν η διαμόρφωση πολλών πτυχών της ζωής στην αρχαία Ελλάδα και αποτελούνταν από φιλοσόφους, πολιτικούς, νομοθέτες και άλλους.

Οι Επτά Σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας όπως και τα πιο διάσημα αποφθέγματά τους παραθέτονται στην παρακάτω λίστα:

    Σόλων ο Αθηναίος – “Μακριά από κάθε υπερβολή”

    Χίλων ο Λακεδαιμόνιος – “Να αποκτήσεις αυτογνωσία”

    Θαλής ο Μιλήσιος – “Εγγυήθηκες; Η συμφορά σε παραμονεύει”

    Βίας ο Πριηνεύς – “Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει”

    Κλεόβουλος ο Λίνδιος – “Μέτρον άριστον” (“Παν μέτρον άριστον”)

    Πιττακός ο Μυτιληναίος – “Μάθε να διακρίνεις τις ευκαιρίες”

    Περίανδρος ο Κορίνθιος – “Όσο ζεις, να σε επαινούν, κι όταν πεθάνεις, να σε μακαρίζουν”

 Οι Περίανδρος και Κλεόβουλος ήταν και οι δυο τύραννοι των πόλεων που ζούσαν. Γι’ αυτό και κάποιοι ιστορικοί τους αντικατέστησαν με τους Μύσων τον Χηνεύς και το Σκύθα πρίγκιπα, Αναχάρση.

Επίσης, υπήρχαν στην αρχαιότητα άλλες τουλάχιστον είκοσι προσωπικότητες τις οποίες κάποιοι συμπεριελάμβαναν στη λίστα των Επτά.

 

Κλεόβουλος ο Λίνδιος (ή Ρόδιος)– ‘Ένας Από Τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας

Οι επισκέπτες του χωριού της Λίνδου πάντα εντυπωσιάζονται από τη φυσική ομορφιά και τη τοπική κουλτούρα, μη δίνοντας σημασία στη πλούσια ιστορία της. Αγνοούν επίσης τα πρόσωπα που άφησαν σημαντική επίδραση στην ιστορία αυτών των τόπων με το πέρασμα των αιώνων. Μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα που δεν πρέπει να παραβλέπεται από κάποιον που επισκέπτεται τη Ρόδο είναι ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος. Η ύπαρξη ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου είναι μια από τις άγνωστες ιστορίες του νησιού της Ρόδου.

Αν έχετε διαβάσει οτιδήποτε σχετικά με την ιστορία της Λίνδου, το όνομα Κλεόβουλος θα σας είναι γνωστό. Αναφέρεται από σημαντικούς ιστοριογράφους ως ο βασιλιάς της Λίνδου, ευγενικό και δυνατό άτομο.

Ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος ή Κλεόβουλος ο Λίνδιος, γεννήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. στη Λίνδο της Ρόδου και θεωρείτο από τις πιο σεβαστές πνευματικές φυσιογνωμίες της εποχής. Καταγόταν από βασιλική οικογένεια, ήταν γιος του Ευαγόρα. Ταξίδεψε και σπούδασε φιλοσοφία στην Αίγυπτο όπου και διακρίθηκε για τις γνώσεις του.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι καταγόταν απευθείας από τον Ηρακλή, καθώς ξεχώριζε για τη δύναμη και την ομορφιά του. Συνέθεσε ποιήματα, αινίγματα και άσματα τα οποία αριθμούσαν έως και 3.000 στίχους. Η ποιότητα του έργου του δείχνει έναν άνθρωπο εύστροφο, διεισδυτικό, που άγγιζε σε βάθος τα ανθρώπινα ζητήματα, που αγαπούσε την ελευθερία, σεβόταν την ανθρώπινη ύπαρξη και ιδιαίτερα τις γυναίκες που δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες. Ευφυής και εύστοχος, διατύπωνε με λίγα λόγια ένα διδακτικό λόγο και καθοδηγούσε με σοφία τους συμπολίτες του.

Συνέθεσε πολλά αινίγματα και ρητά, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται στις μέρες μας. Ωστόσο πολλά παρέμειναν στην αφάνεια αν και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Από το πιο γνωστά αρχαιοελληνικά ρητά είναι το «Μέτρον Άριστον», το οποίο αναγράφεται πάνω στο μνημείο. Ένα ρητό το οποίο σημαίνει, να αποφεύγει ο άνθρωπος τις ακρότητες και να τηρούμε το μέτρο στη ζωή μας. 

Με το πέρασμα των αιώνων στο ρητό προστέθηκε η λέξη «παν» και η φράση «Παν μέτρον άριστον» ερμηνεύεται ως εξής: με ό,τι μέτρο και να υπολογίσεις τα πράγματα, είναι το ίδιο καλό, δηλαδή κάθε μέτρο είναι άριστο. 

Υπάρχει και η ερμηνεία που υποστηρίζει ότι το «μέτρον» δηλώνει το πρέπον, το αρμόζον, δηλαδή κάποιο συγκεκριμένο μέτρο και όχι το οποιοδήποτε. Η έκφραση «Παν μέτρον άριστον» προσδίδει μία ρυθμικότητα, ωστόσο δηλώνει, όπως και το «μέτρον άριστον», την καλύτερη – βέλτιστη πρακτική και την αποφυγή των ακροτήτων και των υπερβολών.

Ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος υπήρξε πολύ αγαπητός στο λαό του και φρόντισε για την ανάπτυξη του τόπου του. Σε νεαρή ακόμα ηλικία έγινε τύραννος της Λίνδου και κυβέρνησε για περισσότερα από 40 χρόνια ένεκα που οι κάτοικοι της Λίνδου τον εξέλεγαν συνέχεια. Ο ίδιος αναστήλωσε το ναό της Αθηνάς, γεγονός που κατά το μύθο αποδιδόταν στον Δαναό. Ο Κλεόβουλος απέκτησε μία κόρη, την Κλεοβουλίνη, που συνέθετε αινίγματα σε εξάμετρο στίχο, φημιζόμενα ως ισάξια εκείνων του πατέρα της. Κατά την εποχή του η Λίνδος γνώρισε τεράστια πολιτιστική ακμή κι έγινε κέντρο των τεχνών και του πολιτισμού.

Ο Κλεόβουλος πέθανε στη Λίνδο στη σχετικά μεγάλη για την εποχή του, ηλικία των 70 ετών, και οι Λίνδιοι χάραξαν πάνω στον τάφο του το εξής επίγραμμα:

 Ἄνδρα σοφὸν Κλεόβουλον ἀποφθίμενον καταπενθεῖ

ἥδε πάτρα Λίνδος πόντῳ ἀγαλλομένη.

δηλαδή, «τον σοφό Κλεόβουλο κλαίει αυτή εδώ η πατρίδα του, η Λίνδος, η από τη γύρω θάλασσά της λαμπρυνόμενη».

Ο Κλεόβουλος μπήκε στην ιστορία ως ένας εκ των Επτά Σοφών της Αρχαιότητας.

Αποφθέγματα

· ” Ό συ μισείς, ετέρω μη ποιήσεις”

· “Μέτρον άριστον”

· “Αρετής οικείον είναι, κακίας αλλότριον”

· “Τον εχθρόν φίλον ποιείν και ευεργετείν”

· “Φρόνει τι κεδνόν”

· “Φιλήκοον είναι μάλλον ή πολύλαλον”

· “Γαμείν εκ των ομοίων. Εάν γαρ εκ των κρειττόνων, δεσπότας, ου συγγενείς κτήσει”

· “Ό συ μισείς, ετέρω μη ποιήσεις”

· “Ευτυχών μη ίσθι υπερήφανος. Απορήσας μη ταπεινού”

· “Ευποιίας ης έτυχες, μνημόνευε”

· “Γυναικί μη φιλοφρονείσθαι, μηδέ μάχεσθαι, αλλοτρίων παρόντων· το μεν γαρ άνοιαν, το δε μανίαν σημαίνει”

 

 

 

Πηγές

https://www.digitalglyptotheque.gr/greece_exhibits/κλεόβουλος-ο-λίνδιος-ρόδος/

https://el.wikipedia.org/wiki/Κλεόβουλος